История за свободата и съдбата

Един от интересите ми, който е на чисто любителско ниво, е историята. Често обичам да се зачитам в литература, описващи отминали събития. В повечето случаи именно те подсказват съвременни политически ходове, които се представят за едни, а всъщност са други.

Днес в блога искам да ви споделя историята на една африканска страна, която има нелека съдба, въпреки че повечето на континента я споделите. Става въпрос за Етиопия. Тя е една от най-големите по население в Африка – около 110 мил. души. Освен това се записва в историята и като единствената държава там, която не е колонизирана.

За нея са водили битки предимно англичани и италианци. Интересното е, че Етиопия създава много силна армия и успява не само да устои, но и да спечели не малки дивиденти. Паричната се корени в това, че населението там е предимно християнско още от около 4-ти век. Също и етиопците са търгували с византийци и португалци, което ги правили приятелски страни.

След колонизирането на голяма част от Африка погледите се отправят и към Етиопия. Заради търговията, успяват да се вкарат в страната различни обсадни оръжия, а многобройното население бързо се научава да се справя с тях и да дава отпор. Въпреки че на няколко пъти биват окупирани от италианци и британци, етиопците успяват да организират множество бунтове. Това прави удържането на страната много скъпо за завоевателите. И тъй като не можели да се възползват от благата й, я освобождавали.

В момента Етиопия е една от най-бедните страни в света и сигурно се питате как се е стигнало до тук. Истината е, че поддържането на армия, която да устоява на набезите, изисква много средства. Опазването на границите в комбинация с няколко сухи години довеждат до глад, който в момента засяга над 8 мил души. И ето как от запазване на свободата се достига до обратния ефект. Границата е много тънка и това трябва да е за урок на много съвременни държави!