Зеленото ще остане в историята

Sprite – това е една от любимите ми напитки целогодишно. Обичам вкуса и страшно много ми харесва бутилката. По последна информация обаче, зеленият цвят от нея, вече ще остане в историята.

Sprite се произвежда от Coca-Cola и за никого не е тайна, че компанията през последните години изключително засили еко политиката си. Рециклирането на пластмасовите бутилки е тема на дневен ред, особено защото се бутилират напитките в такива. А причината за смяната на визията на Sprite е породена от тази тенденция.

Оказва се, че зеленият цвят на бутилката се създава чрез добавка от зелен полиетилен терефталат (PET). Той не е вреден, но не позволява повторно рециклиране на бутилката, просто защото оцветява всичко останало в зелен цвят. Това е и огромният проблем, тъй като напитката се консумира от хора от целия свят. Може би дори аз не мога да си представя броя на годишните продажби на шишетата!

Иновацията ще влезе в сила може би до края на годината, поне според мен – защото подобни промени изискват технологично време. Но ако все пак скоро посетите магазина и търсите веднага привличащото вниманието зелено шише, не се притеснявайте ако не го видите.

Все пак отличителният цвят на Sprite ще се запази, но само върху етикета. И дано това да спомогне за рециклирането и намаляването на отпадъците в световен мащаб!