Перфектното червено вино

Дали виното е добро или лошо преди всичко зависи от личния вкус. Но има утвърдени правила, които могат да помогнат при определяне дали червеното вино е наистина качествено. Това са петте основни характеристики: сладост, киселинност, танини, плодове и тяло.

Сладостта или нивото на сухота във виното се определя от остатъчната захар след ферментацията. Можете да я видите с просто око по краищата на чашата за вино – колкото по-сладко, толкова по-повече остатъци. Тя се усеща най-вече с върха на езика.

Киселинността се влия от климатичните условия на района, където е засадена лозата. Колкото повече киселина присъства, толкова по-леко ще бъде виното. Но ако предпочитате вино с повече тяло, е препоръчително то да е с малка киселинност. Тя се възприема на върха и отстрани на езика като изтръбване след отхапване на ябълка.

Танините са фенолни съединения, които придават на виното горчивото докосване. Те се получават както от кожата, така и от семките на гроздето. Танините придават на виното баланс, сложност, структура. Ето защо доброто вино има силно количество танини. Те се възприемат отпред на езика –  с горчив вкус, който се отклонява в страни. Основната характеристика е усещането, че езикът е сух.

Нещо много характерно за вината е, че макар да са направени от грозде, те се комбинират с различни плодове като ягоди, череши или къпини. Това се определя от вида на гроздето.

Тялото на червеното вино зависи основно от три фактора – сорта, нивото на алкохол и производствения процес. За да определите тялото на виното, можете да го погледнете през чашата и да видите дали има по-голяма, или по-малка прозрачност. Колкото е по-вискозен, толкова по-голям е обемът на алкохола. Тук небцето помага да се определи колко дълго ароматът ще остане в устата. А доброто червено вино трябва да остави вкуса си за повече от 30 секунди, след преглъщане.