Чистият Белмекен

Чували ли се, че в България има място с невероятно чист въздух? Е, май в страната ни има доста такива кътчета. Но днес аз искам да ви споделя за моето ходене до един връх, намиращ се Рила, но според мен е и много близо до Родопите. Това е Белмекен – известен като върхът на спортистите.

Причината е, че преди повече от половин век немски изследователите са пристигнали в страната, за да изберат най-доброто място за създаване на спортен лагер. След много проучвания, се оказало, че това е в подножието на връх Белмекен. Надморската височина, климатът, теченията – всичко благоприятства за изграждането на здраво и спортно тяло. А откъде знам това – от стопаните на базата.

За съжаление в момента заради ограниченията от пандемията нямаше как да се качим до станцията. Но пък и пътят до нея е приказен. В началото на май там още имаше сняг и много хора, които тичат. Определено си личеше, че са спортисти и не са българи. А чистият въздух и невероятната гледка са просто невероятни.

Всъщност от пазача разбрахме още, че когато базата отвори и за други посетители, е добре да се дойде за престой не по-малко от 10 дни. Причината е, че на организма му трябва около седмица, за да се адаптира и климатизиране. При ежедневна физическа подготовка от разходки например, трябват 17 дни, които да пречистят тялото и да достигне най-добра форма.

Определено аз се мотивирах и се надявам, че лятото вече ще може спокойно да се допускат и цивилни до лагера. Би ми било интересно не само да се кача до върха, но и да поостана, за да разбера дали наистина тялото ми ще се повлияе така положително. А от вас някой посещавал ли е мястото?