Мама и тати

Най-сладката дума на света е „мама“, като е следвана от другата любима – „тати“. Те олицетворяват най-ценното нещо на този свят, а именно родителите, които са ни отгледали и са ни дали всичко необходимо. Точно затова ние изключително често ги използваме. Толкова често, че даже не се замисляме откъде всъщност произлизат тези думи. А вие знаете ли?

Направих кратко проучване къде се поставя началото на наричане на майката точно по този начин. Оказа се, че думата „мама“ е почти идентична на всички езици по света. Всъщност тя се използва в около 180 държави. Всичко това навява мисълта, че коренът й е много дълбоко залегнал в човешката история и че е изминала дълъг път, който обаче продължава.

По обратния път, към началото, разгледах доста проучвания по темата. Всъщност „мама“ произлиза от гръцката „mamma”, която означава „гърда“. От същия корен произлиза и „mammal”, превеждащо се като бозайник. Значи основно биологията играе роля при сформирането на тази ценна за нас дума. Днес обаче ние влагаме много повече смисъл в нея.

Как стоят нещата с „тати“. Колкото и да се ровех, не успях да открия нещо категорично, което да посочва точния произход на думата. Някои предполагат, че се е получила естествено, тъй като децата често изричат еднакви срички при проговарянето си. Но това е валидно само за някои езици, тъй като „тати“ не е така утвърдена световно като „мама“.

И все пак се опитвам да открия историческото обяснение за тези две прекрасни думи, но все не мога да се убедя в истинността им. Според мен това се дължи на факта, че за мен те означават прекалено много и никоя логика не може да ми даде точното им значение. Него обаче всеки един от нас го носи в себе си и го знае.