Защо да НЕ харчите, когато имате?

319Случва се от време на време да имаме малко повече пари в джоба си, нали?

Ето, един познат например наскоро рефинансира кредита си за по-голяма сума. Признавам, че парите му бяха нужни и от  необходимост. Ако аз бях на негово място, най-вероятно също щях да постъпя като него. Сега е задлъжнял за по-дълго време и месечната му вноска по кредита нарасна, но пък разполага с малко артисали пари в джоба си, които съм сигурен, че много бързо ще свършат.

Затова…

Защо да не харчите, когато имате? Всеки иска да има повече пари и да си угажда по-често на душата. Лошото е, че с хубавото лесно се свиква. Щом веднъж се настроите да харчите, когато имате, ще свикнете по-лесно да харчите и когато нямате. А колко лесно се затъва, поемете ли по този път…

Подобен съвет дадох на моя приятел. Да си прибере остатъка от парите в банковата сметка или да ги задели занапред за нещо наистина важно. Така няма да рискува да ги прахоса за щяло и нещяло и да изчезнат без дори да се усети как е станало. Нова блузка тук, нещо по-специално за пиене там и накрая хем много, пък нищо съще1ствено като краен резултат. А ей сега ще дойде сметката за тока или ще вдигнат парите за нафтата… никога не знаем откъде ще ни изненадат. Нека да се подсигурим, когато имаме възможност да го направим.