Защо да НЕ харчите, когато имате?

319Случва се от време на време да имаме малко повече пари в джоба си, нали?

Ето, един познат например наскоро рефинансира кредита си за по-голяма сума. Признавам, че парите му бяха нужни и от  необходимост. Ако аз бях на негово място, най-вероятно също щях да постъпя като него. Сега е задлъжнял за по-дълго време и месечната му вноска по кредита нарасна, но пък разполага с малко артисали пари в джоба си, които съм сигурен, че много бързо ще свършат.

Затова…

Защо да не харчите, когато имате? Всеки иска да има повече пари и да си угажда по-често на душата. Лошото е, че с хубавото лесно се свиква. Щом веднъж се настроите да харчите, когато имате, ще свикнете по-лесно да харчите и когато нямате. А колко лесно се затъва, поемете ли по този път…

Подобен съвет дадох на моя приятел. Да си прибере остатъка от парите в банковата сметка или да ги задели занапред за нещо наистина важно. Така няма да рискува да ги прахоса за щяло и нещяло и да изчезнат без дори да се усети как е станало. Нова блузка тук, нещо по-специално за пиене там и накрая хем много, пък нищо съще1ствено като краен резултат. А ей сега ще дойде сметката за тока или ще вдигнат парите за нафтата… никога не знаем откъде ще ни изненадат. Нека да се подсигурим, когато имаме възможност да го направим.

Вашият коментар