Упражнения за очи

Очите са нашият прозорец към света и към тях трябва да подхождаме с грижа и внимание. Сам се убедих в това, след като ненадейно започнах да страдам от проблеми със зрението. Работата ми, както на повечето хора, е свързана с постоянната употреба на компютър, и доскоро не се бях замислял как това влияе на зрението ми и как тормозя очите си.

Първият симптом, който получих, беше главоболие, а след него се появиха и спазми на мускулите на слепоочието. Отидох на очен лекар, който ме прегледа и посъветва преди да сложа очила, да опитам с очни упражнения. Обясни ми, че по този начин се подобрява работата на вътрешните мускули на очите, като в същото време се намалява стресът и напрежението, стимулира се влажността на очите и се тонизират клепачите.

Очните упражнения се явяват като естествена терапия, която помага при редица проблеми. Те могат да се изпълняват по всяко време и от всеки, който иска да укрепи здравето на очите си. Ето защо реших да споделя с вас основните неща, които научих от моя очен лекар и вече успешно прилагам.

Първо, раздвижете очите си – например опишете кръг с очи, движете ги хоризонтално и диагонално и в двете посоки. Поставете показалеца си близо до носа, след това започнете да го отдалечавате и приближавате, като през цялото време дръжте очите си фокусирани. Можете също да затворите очи и леко да масажирате горните клепачи с кръгови движения. По този начин ще почувствате моментално отпускане.

Ако също като мен прекарвате много от времето си на компютър, опитайте се по няколко пъти на ден да си давате кратки почивки, като гледате далеч от монитора – някоя картина в офиса или красива гледка навън. Това упражнение е особено подходящо при проблеми с късогледството.

Съществуват и няколко прости трика, които можете да използвате в ежедневието си при голяма натовареност на очите. Например мигайте често – така очите почиват. По няколко пъти на ден може да наплисквате очите си със студена вода за освежаване. Безотказно действат и разходките сред природата – далечният хоризонт, зелените цветове, сливането на земята и небето, освен че са наслада за очите, отпускат и напрежението в тях.