Грижа за домашните любимци в изолация

Животът в изолация може да се окаже труден и за животните. Те също усещат случващото се и могат да изпитват чувства на тревожност, безпокойство и страх. Възползвайте се от времето, прекарано вкъщи, за да обърнете повече внимание на домашните си любимци. По този начин не само ще подсилите връзката си, но ще си гарантирате, че няма да скучаете.

Ето какво може да направите по време на карантината, за да осигурите спокойствие на любимата си животинка:

1. Запасете се с достатъчно храна и лекарства – купете храна за домашния си любимец за поне две седмици напред, както и най-необходимите лекарства. Избягвайте онлайн поръчките или ако правите такава, не чакайте в последния момент, тъй като може да има забавяне на доставката. Времето предразполага появата на бълхи и кърлежи, затова е хубаво да помислите за мерки срещу тях.
2. Създайте на любимеца си рутина – може и да не ви се вярва, но ветеринари споделят, че повтарянето на едни и същи действия всеки ден се харесват на домашните животни. Можете да структурирате план кога и как да поиграете с тях, кога да ги изведете на разходка или пък да им измислите някакво друго занимание.
3. Достатъчно дълги разходки – ако отглеждате куче, разхождайте го достатъчно дълго. По този начин ще се освободи от натрупаните калории и енергия. Ако пък си имате котка – използвайте специална играчка, с която да си играе или включете в действие добрия стар лазер, който да гони, докато не се измори.
4. Награда за добро поведение – ако любимците ви се държат добре и спазват новите правила вкъщи, можете да ги стимулирате с играчка или лакомство.
5. Осигурете спокойна среда – по време на изолация цялото семейство си е вкъщи, а домашните ви любимци може би не са свикнали с толкова осезаемо присъствие в дома. Това може да ги разтревожи или стресира, затова им осигурете някое тихо местенце, където да се чувстват спокойни и защитени.