Тренировки под карантина

Всеки иска да изглежда добре и да поддържа отлична физическа форма. За съжаление, в момента част от мерките за намаляване разпространението на коронавируса включват затварянето на фитнес зали, паркове и спортни площадки. Никой не знае докога точно ще продължи това извънредно положение.

Въпреки че спортните ни активности навън са ограничени, не бива да се отказваме от тренировките. Потърсих информация  по темата и подготвих тази статия, която, надявам се, ще ви помогне да останете във форма, макар и с тренировки под карантина.

От това, което прочетох, много професионални инструктори съветват да се започне с бягане на място. Този метод не отстъпва по ефективност на класическото бягане сред природата, особено ако го правите и с високо вдигнати колене. Препоръчително е да се направят няколко дълги серии бягане на място или да се използва като загрявка преди останалите упражнения.

Сред най-предпочитаните и интензивни тренировки в домашни условия попада и скачането на въже. Интересен факт е, че ако се изпълнява правилно, ще бъде по-ефективно и от бягането. Скачането на въже спомага за укрепването на сърцето, увеличаването на капацитета на белите дробове и изгарянето на калории.

Лицевите опори са класика в жанра и може да се правят на всяко място и по всяко време. При тях е важно качеството, а не количеството. В зависимост от изпълнението им, могат да активират повече горната, средната или долната част на гръдните мускули. С лицевите опори се подобрява плътността на костите, повишава се енергията и се укрепват коремните мускули.

За борбата с мазнините по корема се препоръчва и упражнението „планински катерач“. То е подходящо както за мъже, така и за жени. Заема се позата за лицеви опори, след което се започва „катерене“ с последователно вдигане на коленете едно след друго напред.

Упражнението „бърпи“ също заема челно място в списъка за тренировки от вкъщи и се препоръчва от професионални бодибилдъри. То е подходящо за хора, които целят да отслабнат. Състои се от правене на лицева опора, изправяне в цял ръст и подскачане. Не изисква никакви уреди или уроци, а резултатът е очевиден.

Важен момент при тренировките, дали на фитнес, или от вкъщи, се явява храната. Логично е, че ако тя е нездравословна, резултатите няма да са такива, каквито очаквате. Така че възползвайте се от времето, прекарано вкъщи, хранете се здравословно и поддържайте добра физическа форма.