Спечели битката със стреса

Стресът е един от основните бичове на 21 век. Забързаното ежедневие и напрегнатият начин на живот са благоприятна почва за неговото развитие. Увеличението на стреса се повиши и с обявяването на извънредното положение в страната. Затворени зад стените на домовете си, без право на разходки, събирания с приятели и с неясен поглед към бъдещето, масово хората изпаднаха в паника.

Реших в този материал да ви дам някои основни съвети за преборване на стреса в ситуацията на пандемия. В следващите редове ще откриете няколко здравословни начина, чрез които да обърнете ситуацията във ваша полза.

Първо си създайте график в ежедневието. Редица изследвания доказват, че хората са по-спокойни и се справят по-добре със задълженията си, когато имат изградена рутина и се движат по график. Затова планирайте деня си, като разпределите задачите си. Ако работите от вкъщи, опитайте да спазвате работното си време от офиса и не пренебрегвайте почивката.

Не се лишавайте от сън, но и не се поддавайте на изкушението да спите до късно. Лягайте си навреме и ставайте по-рано, за да не нарушите биологичния си ритъм. По този начин ще бъдете по-енергични и продуктивни.

Фактор е и редовното хранене. Закусвайте здравословно и не прекалявайте вечер с обилно меню. Научете някоя нова рецепта, с която да се развихрите в кухнята. Така вниманието ви ще бъде съсредоточено в нещо полезно, а и ще се почувствате по-добре.

Много специалисти се обединяват и около мнението, че топлите напитки също успокояват. Направете си любимия чай и изпийте чаша горещ шоколад, докато четете онази книга, за която все нямахте време. И като заговорихме за книги, знаете ли, че четенето се препоръчва за здрава психика? Спомнете си всички онези моменти, когато, потапяйки се в сюжета, забравяте за заобикалящия ви свят. Научно доказано е, че четенето подобрява съня и влияе върху положителната самооценка.

Отделете време и за тренировки. Има голям набор от такива, които съвсем спокойно могат да се практикуват от вкъщи. Освен че ще поддържате добра форма, ще сведете стреса до минимум.

И не на последно място – забавлявайте се! Преоткрийте семейните игри или си спретнете домашно караоке. Разговаряйте с приятели, смейте се, танцувайте на любимите си песни, рисувайте. Нека „хормоните на щастието“ ви изпълнят!