ЕОС Сървисис стопля отношенията между компания и нейните клиенти

В голям град като София никога не знаеш какво ще изникне зад следващия ъгъл. Баба с бастун, бягащо хлапе, нахално малко циганче, раздразнен шофьор или намръщен забързан младеж. Напоследък все по-рядко ми се случва да виждам спокойни и усмихнати хора.Стресът е коварната болест на 21 век, която бавно, но ефективно пъпли по улиците и грабва всеки изпречил се на пътя й. Лишава хората от положителни емоции, прави ги злобливи и несговорчиви. Може би това е причината за честите разриви в общуването на съвременния човек.

debtЕто, например, преди време имах проблеми със заем към мобилен оператор. Доста дълго разговарях с представител на телекома, но така и не успяхме да се разберем. Аз ли не комуникирах правилно, той ли имаше проблем и ми отговаряше криво и с нетърпение, не мога да ви кажа. Бях на път да се откажа от услугите на компанията, когато с мен се свързаха от колекторската агенция ЕОС Сървисис. Доста любезно и в детайли ми обясниха за какво става дума и какво се очаква от мен. Разбрахме се от първия разговор. Предложиха ми план за погасяване на дълга, по който и аз можех да добавя своите забележки. Освен този традиционен начин за напомняме (чрез телефон), по тяхна инициатива и мое желание, разбира се, в следващите месеци, в които ще погасявам дълга си, ще получавам и напомняне чрез електронната поща и текстови съобщения. Опцията е в моя услуга, тъй като често се случва да забравям това-онова и да не следя дати.

Но знаете ли кое е най-интересното и неочаквано в цялата ситуация (поне според мен)? Не станах абонат на друг мобилен оператор. Може би щях да го направя, ако не бяха от ЕОС Сървисис да споят охладнелите отношения помежду ни.

Днес се чувствам удовлетворен и спокоен. И пиша на всички блогъри добрата новина, че европейският професионализъм във финансовия бизнес бавно си проправя път и в България, благодарение на работата на агенции като ЕОС. Цивилизовано и работейки както за удовлетворението на потребителите, така и за имиджа на партньорите си. Смятам, че трябва повече компании по управление на вземанията да следват примера как се спасява положението при частни случаи като моя, които, убеден съм, не са никак малко в този сив и динамичен свят на хора с малко търпение и големи проблеми.