Внимавайте с коледните картички

ChristmasСредата на седмицата е, а следващата по това време ще бъде вечерта на Бъдни вечер.

Ако имате собствен бизнес или пък работите като пиар или рекламен консултант в някоя фирма, вероятно знаете, че е хубаво по това време на годината да изпратите поздравителни картички на вашите бизнес партньори, за да им благодарите за сътрудничеството през годината и да им пожелаете весели празници. Може да са ваши клиенти, доставчици, а защо не и конкуренти, на които да покажете, че няма нищо лично в бизнес съревнованието ви.

Има една уловка обаче, на която не знам колко хора реално обръщат внимание. Става дума за това, че Коледа е празник, който не се отбелязва от всички. Ако имате доставчици от Китай например, сигурни ли сте, че тези хора са християни и отбелязват Рождество Христово? А партньори от Турция или друг мюсюлмански окръг имате ли? Внимавайте на кого и какво пращате. Това са тънки, но сериозно уловки, които не бива да подминавате с лека ръка. Пращайте коледни картички било по традиционната, било по електронната поща, но бъдете сигурни, че я изпращате правилно. Може да подхождате единствено с добри мисли и чувства, но получателят на тази картичка не сте вие. Мислете за рецепиента, защото той е важният в случая и е различен от вас.

Надявам се, с този съвет съм бил полезен поне на една част от моите читатели и да съм ги спрял да извършат нещо необмислено.