Злато – от най-старото до днешното

Златото е метал, на който се дават магични свойства. Дали обаче заради това е толкова ценно? Разбира се, че не, просто съставът му го прави уникално и много скъпо. Може би и затова се е изпилвало от древните крале, а днес е един от елементите, който влияе на световния финансов пазар.

Известно ли ви е обаче, че най-старото съкровище в света е намерено не къде да е, а в България? И не, това не е шега. Красиво съкровище от различни елементи като чук, нагръдник, жезъл, огърлица и прочие е намерено в началото на 70-те в близост до Варна. Днес мястото се нарича Варненският халколитен некропол.

На коя точно цивилизация са принадлежали тези златни предмети все още не е ясно. Но пък е известно, че те са създадени през 4 в. пр. Хр. Това е много важно откритие, защото не само определя, че по нашите земи е живяла най-древната цивилизация, но и че е била интелигентна. По начина на създаването на елементите от злато е станало ясно, че древните са познавали сечението Фи и числото Пи.

Днес съкровището е оценено на стойност на благородния метал от половин милион български лева, което е абсолютно незначително. Но ако се погледне неговата археологическа и културна стойност, то то е безценно. Подобен е и примерът с Панагюрското съкровище, Рогозенското, Преславското и много други.

В момента на световния финансов пазар златото претърпя крах и е с много ниска стойност. Но прогнозите са, че скоро отново ще повиши цената си. Жалко е обаче е, че днес не създаваме подобни безценни съкровища, ами само търгуваме с него. В такъв случай, то дали след хилядолетия ще мислят, че и ние сме били интелигентни и развити?