Кой филм гледам?

Човек колкото и добре и разнообразно да живее, все някога се оказва вкъщи с дистанционно в ръка и избор на програма за гледане. През последните години телевизионната схема доста се промени и навлязоха нови формати, някои от които и успешни български. Несъмнено киното ни се развива, както и направата на сериали. Те наистина са много, а актьорите в тях – за жалост малко.

Отчитам за наистина положително, че българските сценаристи се стараят да измислят завладяващи сюжети. Понякога им се получава доста добре и дори могат да се мерят със световни продукции. Но за да не се случи това, има няколко фактора, които по моето абсолютно безпристрастно, обективно и лично мнение, ги свалят надолу.

Първо изхождам от режисурата, в която особено екшън сцените, понякога са заснети безумно. Към тях спадат и гримьорите, чиято работа не е реалистична, а понякога дори подчертава несъвършенствата. Ала най-голямата пробойна са актьорите. Тези, които виждаме постоянно и тези, които допускат една и съща грешка.

Ясно е, че България е малък пазар, особено в културната и творческата сфера. Точно затова режисьорите залагат на вече известни имена. Някои от тях са изключително обиграни, а други прилагат знанията си от НАТФИЗ за театрално изкуство, което се различава от киното. Така например може да се случи да виждаме един и същ актьор в две конкурентни телевизии в два отделни сериала. И като превключиш се чудиш дали си го направил.

За да не се питаме кой сериал гледаме, е важно да настъпят промени. Отправям апел към кино индустрията в България – моля, експериментирайте и ни дайте нещо ново и свежо. Нуждаем се от различни лица, за да достигнем различни висини.