Да мислим извън кутията с Насекомо

Знаете ли, че преди хилядолетие хората са използвали млякото само за пиене? Отнело е години, докато се усвои технологията за съхранение и влагането му за получаване на млечни продукти, които днес са над 1000. А наясно ли сте, че първият велосипед е бил дървен и за да започне да се модернизира, е отнело около половин век? Било е необходимо, защото днес е едно от масовите средства за транспорт, използвано в целия свят.

Споделям ви тези факти, защото водят до важен извод – всичко ново, което не ни е познато, ни плаши, но колкото по-бързо разчупим съзнанието си и го приемем, то ще вземем максимална полза от него. А днес в блога ще ви споделя и за още един пример, който определено може да докаже горния постулат.

Той е за високотехнологичната компания Насекомо. Тя е създадена през 2017 година от двамата французи Ксавие Марсенак и Марк Болар, които живеят в България и са я приели със сърцето си. Заедно правят стартъп за колонизиране и отглеждане на черна муха войник, от която създават био продукти без отпадъчни материали.

Причината да се развиват в тази сфера е, че насекомите са в основата на естествените екосистеми на планетата и са навсякъде около нас. Просто се огледайте! Така че защо да не се извлекат ползите от тях? От ларвите на black soldier fly се извеждат три основни продукта, които спомагат за опазване на околната среда и природните ресурси. Това са протеиново брашно, масло от лаври и почвен подобрител. Брашното се използва за храна на домашни и селскостопански животни. Рафинираното маслото от ларви е с ползи за цялостното здраве на животните. Почвеният подобрител е сходен по състав на органичната тор и е подходящ за растителните култури. А всички изброени са важни за изхранването на човечеството.

Но за да се отгледат ларвите на насекомите на черна муха войник и да се осигури органичен продукт, са необходими BSF farms, като тази на Насекомо, с условия за висока температура и хранителни вещества. За тази цел трябва да има машини и технологии, които постоянно да поддържат най-добрите условия за живот на насекомите. Необходимо е и внедряването на изкуствен интелект, който да ръководи дейностите в типа „къща в къща в къща“, за да няма миризми.

Тъй като BSF farms за ларви от насекоми от затворен тип са сравнително нови, не само в страната ни, но и в света, тепърва се върви в посока създаване на съоръжения и стратегии за ефективност.

Точно върху това съсредоточават усилията си Марсенак и Болар. Те обособяват научно-изследователски център в село Лозен и подбират екип. Заедно развиват автоматизирани решения, изучават най-добрите хранителни рецептури за black soldier fly и създават ноу-хау. По този начин, чрез Nasekomo се създава интелектуална собственост с добавена стойност в сферата на насекомите и на кръговата икономика. Тя може да бъде продадена в други страни и да даде дивидент за страната ни като иноватор в разработването на технологии за по-добър свят.