Зимата пак дойде

Тъкмо когато си мислихме, че зимата вече ни е отминала, тя пак ни изненада, както винаги, особено софиянци 😉 А аз точно се канех да прибирам шапки, шалове, ръкавици и зимни обувки. И така, като заменихме пролетната вълна отново със зимна, защо да не си помечтаем за ваканция на някое необичайно местенце по света. И за да е наистина хипер снежно, съм ви избрал едни доста северни ширини.

На първо място слагам първенеца в ледените хотели, а именно този в един за жалост доста труден за произнасяне град във Швеция. На местен език се пише така – Jukkasjarvi. От 90-та година насам той се появява всяка зима. Разбирайте, че се гради наново всеки сезон от ледени блокчета от близката река. Хотелът побира около стотина гости, има както топли, така и студени стаи, и е истинска атракция за чуждестранни туристи. Там се провеждат сватби, има си и зала за бизнес срещи, бар и ресторант.

Такъв леден хотел може да намерите и в Канада, по-точно в Квебек в курорт на име Duchesnay. Там хотелът датира от 2001 г. и е първият по рода си в Северна Америка. Има атракции като кино, нощен клуб и сватбен параклис. Луксозните стаи са оборудвани с камина и джакузи.

8-snow-castle-KemiАко сега бяхме във Финландия, можеше да се приютим в един снежен замък в град Кеми. Той също се възстановява всяка година с различна архитектура. Някои го наричат и снежна крепост, но истинското му име е SnowCastle. Той се появява за пръв път на бял свят през 1996 г., а големината и дизайнът му варират всяка година.