Януари на сухо – ще можем ли?

Януари е първият месец от новата година. Аз бих го характеризирал като труден, бавен, мотивиращ, дълъг. Но оказва се е и още нещо – сух.

Тук ако се сещате за това, че липсват сняг и валежи, ще ви кажа, че сте в тотално грешна посока. Вече 10 години Асоциацията за алкохол в САЩ отбелязва януари като месец без алкохол. Той се въвежда и във Великобритания, като вече ми прави впечатление, че и в България не малко личности подкрепят и насърчават към инициативата.

Цялата концепция около сухия януари е да се даде почивка на тялото и ума от алкохола. След празничния декември, в който особено около нова година се консумират толкова много напитки, че се натоварват черният дроб, стомахът, бъбреците. Заедно с тях и умът е замаях от въздействието на алкохола, а той има нужда от концентрация и почивка.

Затова след голямото натоварване точно първият месец от годината е най-подходящ за детокс. Изпитание за духа и тялото. Това предизвикателство може да послужи като добро новогодишно обещание, а също и да е каляване в желанието да спазите целите си занапред.

Аз искам да ви попитам дали вие бихте приели предизвикателството? Това означава да не консумирате бира, вино, коктейли, сайдери и прочие. Единственото, което може да се допусне, е безалкохолна бира. Според мен точно януари е труден за българите, защото до 15-ти има толкова много имени дни и няма как да не пиеш, дори за наздраве.

Аз смятан да изпълня януари без алкохол, само че периодът ще е от 15-ти този месец до 14 февруари. Смятам, че така ще успея да съобразя режима си от празненства и същевременно да детоксикирам и дам нужната почивка на тялото си.

Хайде, ще има ли други ентусиасти, които ще се пробват с мен?