Далеч от града¬ с парично обезщетение

Мечтата на много от познатите ми е да си закупят жилище в големите градове в страната. А имам дори и по-големи мечтатели, които работят усилено, за да си позволят собствено в европейска или друга столица. Но тази тенденция се оказва не толкова актуална вече, защото управлението на редица страни приема нови политики. А те включат допълнително финансиране, ако се изместиш от големия град.

Защо?
За никого не е тайна, че в мегаполисите е концентрирано огромно количество население. То е там заради възможностите на локацията за кариерно и личностно развитие. Това обаче е за сметка на обезлюдяване на малките и средните населени места. Също довежда и до големи норми на замърсяване на конкретна територия. Справянето с подобен тип проблеми е трудно, но се работи в тази посока.

Добър пример
Една от държавите, силно водеща политика за ново населване на селата, е Япония. Страната на изгряващото Слънце отчита като един от големите си проблеми струпването на жители в Токио. Също и ниската раждаемост и високата продължителност на живот. Комплексът от тези фактори рано или късно ще доведе до много ниско качество на живот.

За да се изпреварят тези събития, правителството на Япония предлага обезщетение от над 20 хил. долара на всяко семейство с две деца, което поне 5 години е живяло Токио. Те трябва да се преместят в избрано от тях село или град. Могат да запазят работните си места с дистанционна работа, да започнат собствен бизнес или да стартират в местна компания.Още по-хубавото е, че за всяко дете държавата отпуска над 7 хил. долара.

Кога ли и при нас ще има такава политика, защото аз ще съм първият, който ще изостави града и ще се отаде на селския живот. А парите – те ще са само мотив и бонус.