Ветеранът на валутите

Всички знаем, че финикийците са първите, които са започнали да въвеждат и използват парите. След тях обаче много други култури го правят, като постепенно този начин за разплащане се утвърждава. Но колкото повече се разпространява, толкова повече се и видоизменя и по различните територии има различни по вид пари. Но има ли такава, която е толкова стара и стабилна, че да се използва и до днес?

Да, има и това е британският паунд. Неговата история датира още от 1200 години назад във времето. Основателят му е кралят на кралство Мърсия, който постепенно става владетел и на Англия. Първоначално се използвали само изсечени монети. Едва хилядолетие по-късно се появяват банкнотите. Това се случва като се учредява Английската централна банка. Първоначално се отпечатвал само знакът за паунд и цифрата, като останалите нули се добавяли от касиер, който се разписвал и подпечатвал.

Любопитен факт е, че защитата от специална лента се добавя по времето на Втората световна война. Тогава имало специализирана немска групировка, която се занимавала с фалшифицирането на паунди и американски долари. Именно това налага и въвеждането на новите мерки за сигурност. Чак пък след 1960 година започва да се изобразява и профилът на кралицата върху книжните пари. Върху монетите вече е бил въведен.

А какво се случва днес с британската валута? Няма как да не отбележим нейното място в света или по-точно нейната 4-та позиция. Това е най търгуваната валута след американския долар, еврото и японската йена. Всъщност паундът се използва и в някои британски територии като Гибралтар например и Фолкландските острови. Самият факт, че е оцелял и задържал високата си стойност над хилядолетие, е похвален.