Съкровищата в България

На всички българи ни е ясно, че нашата земя е свещена. Това не е просто някакво безпочвено твърдение, обосновано само чрез родолюбие. Откриването на многобойни светилища, гробници и артефакти, които са свързани с едни от най-непознатите, но и мъдри племена, го подкрепят. А от тях имаме много оставени съкровища, които избистрят историята.

Въпреки че много често отвсякъде изкачат различни предмети, разкопките като че ли не са на  почит. Бях изумен как в Предбалкан и в района около Старосел има около 120 гробници, от които само 20 са разкрити и то благодарение на изследователя Китов. За тяхното местоположение се знае, но държавата не предприема мерки за възстановяване и разучаване, защото се смята, че иманяри са ги ограбили.

В същия район около Панагюрище пък е открито едноименното съкровище. От над 6 кг чисто злато, с орнаменти и красота, които спират дъха на всеки зърнал го от страната и света. Надявам се сте чували за него и знаете историята му, която е доста противоречива. Но каквато и да е истината – подменено или не, то е ясно, че това съкровище е намерено именно по нашите земи.

Пренасяме се и малко по-далеч – в село Шипка. Там пък е открита гробницата със златна маска на тракийския владетел Сев III. Отново попадение, което разкрива историята и отново позиционирано в същата област. Благодарение на откритието учените са успели да пресъздадат точно копие на главата на човек от 4 век пр.н.е.

А това е само малка част от съкровищата, които са ни оставили и голямо културно наследство. Те са пръснати аз всички части на България и за съжаление се намират случайно. Вие чували ли сте за такава страна, която на малка територия е наситена на толкова много богатства и управляващите нищо да не правят? Това трябва да се промени, защото има какво още да дадем на света.