Robinhood – най-богатият българин

Знаете ли кой е най-богатият българин и на колко възлиза неговото финансово състояние? Сигурно си мислите, че от олигарсите ни списъкът е дълъг и едва ли ще се разбере кой точно колко има. Тук сте прави, но все пак има и официални класации, които законово и по легален начин излъчват имена. Така например наш сънародник миналата година влезе в клуба на милиардерите. За него ви разказвам днес в блога.

Това е Влад Тенев, който заедно със своя съдружник основа платформа за продажба на акции без комисионни. Сайтът му се казва Robinhood и е изключително атрактивен както за хора, които правят първите си вложения, така и за по-големи компании. Неговият старт започва преди 8 години, а днес вече отбелязва рекорди не само професионално, но и силно финансово.

Оказа се, че акциите на Robinhood са пуснати за първично публично предлагане със стартова цена от 38 долара. Те предизвикали такъв интерес в нюйоркската борса, че за рекордно време носят големи приходи. В момента се изчислява, че от инвеститорски вложения компанията със съдружие на българина е спечелила почти 2 милиарда долара. А това веднага се отразява и на Тенев, който вече може да отчете 2 и малко над тях милиарда долара лично състояние.

Този скок се очаква да се запази, а цените на акциите на компанията да достигнат 300 долара за брой. Това означава, че Влад определено ще се задържи в клуба на милиардерите. В него той влезе едва миналата година, след като престижно списание го вкара в класациите си за влиятелни хора в световен мащаб. Е, аз му пожелавам да се задържи там и даже да изпревари много други.

Разказвам ви всичко това, защото е положителен пример за всички българи. И ние можем. Със знания, амбиция, правилните хора и точното време, всичко се постига.