От колко почивка се нуждаем?

С настъпването на летните месеци ръководството на моя офис желае да им предоставим план на отпуските си. Тъй като за мен годината е странна и повлия на начина ми на живот, реших че трябва да променя и времето си за почивка. Затова сега, докато още има опасност от разпространението на вируса, прецених, че ще е по-добре да разделя почивката си на няколко пъти с по няколко дни отпуск. А тази моя преценка бе приета изключително странно от мениджъра ми, който ме попита дали не се нуждая от повече почивни дни.

Този въпрос предизвика у мен запитване наистина от колко почивка се нуждае един работещ човек и кога е най-подходящо да я използва? Според законите в България ни се пада по около ден и половина на месец, който да е за допълнителен релакс от уикендите. Мисля, че на всички им е ясно, че с по един ден повече на месец няма как да се откъснеш от работната среда и да презаредиш силите си.

Поради тази причина всички обединяват отпуските си и ги използват предимно през летните месеци, когато времето е приятно и могат да обиколят света или морските курорти. Но защо всички да сме еднакви? През последните месеци хоум офис работа аз наистина успях да си почина и да се върна в офиса свеж и с бистър ум. Не се нуждая от повече почивни дни за момента. Всеки уикенд се стремя да го прекарам на различна дестинация в България и затова не копнея за дълги ваканции.

Според моите виждания през есента и дори през декември ще имам много повече нужда от отпуска, защото тогава вече ще се е натрупала работна умора. Дали сега ще почивам седмица, или три дни, тя пак ще се появи и след няколко месеца ще копнея за повече дни извън офиса. Е, тази година ще е така, а другата – кой знае. А вие подкрепяте ли моята теория или вече сте заложили дълги отпуски през следващите две месеца?