Новият НК, културните ценности и Светльо Кантарджиев

20100509_0005Напоследък в медийното пространство силно се обсъжда един проблем с бъдещия нов Наказателен кодекс и по-конкретно частта с културните ценности, която колекционери, хора на изкуството и специалисти по опазването на исторически и културни ценности силно разкритикуваха.

Става въпрос за текст, който предвижда наказания, по-сурови от тези за кражба, ако не си регистрирал културна ценност, която притежаваш. И ако дотук някой би казал, че това изглежда справедливо, че са нужни крумовски закони, за да се прекъсне практиката да се крадат, изнасят и търгуват важни за родината исторически предмети, може би бил прав, в случай че понятието „културна ценност“ и „археологически обект“ бяха ясно дефинирани. Според сегашното законодателство, всеки предмет на възраст над 50 години(?!) на практика може да бъде счетен за културно-историческа ценност. Което означава, че чергата, скрина, стария грамофон, дори детските тетрадки на баба ви или дядо ви, може да ви направят престъпник ако не ги регистрирате. Регистрацията обаче не е чак толкова прост процес, а освен това изисква и средства, и както беше казал Светльо Кантарджиев – колекционер и основател на фондация „Мизия“, която се занимава с опазване на културно-историческото наследство – твърде вероятно е голяма част от хората да унищожат своите по-стари предмети, отколкото да ги регистрират.

Абсурдът идва от това, че подобни предмети – семейно наследство – обикновено са с по-висока сантиментална стойност за рода и семейството, отколкото с културна за страната. Както беше посочил Кантарджиев в едно интервю, всеки втори-трети българин според този закон може да се окаже неволен престъпник, а дори и сега имало крайно абсурдни дела в съдилищата на тема „културни ценности“, където обектът на наказанието често е с струва по-малко, отколкото разноските по цялото дело.

Силно се надявам, че този абсурден текст няма да бъде приет и критиките на доказали се като експерти в областта личности като акад. Светлин Русев, най-големият дарител на НИМ – Боян Радев, писателят Стефан Цанев, Светльо Кантарджиев и други, ще наклонят везните така, че дори политиците да успеят да разберат колко погрешен е този законопроект. В противен случай – признавам – и аз за една нощ ще се превърна в престъпник…