Новата посока на Twitter

От този месец Илон Мъск вече официално е собственик на една от големите социални мрежи с международно политическо и социално влияние – Twitter. Сделката се планираше повече от половин година и имаше както одобрителни, така и неодобрителни коментари по темата. Въпросът обаче се постави с това в каква посока ще поеме новото ръководство и за какво му трябва социална платформа на един от най-богатите хора в света.

Бомбата с дискусията всъщност хвърли бившият президент на САЩ – Доналд Тръмп. Той заяви, че съвсем скоро ще се завърне в Twitter. A както може би повечето от вас знаят, профилът му бе деактивиран заради засичане от мрежата, че проповядва слова на насилие и дискриминация. Какво ще означава възстановяването на профила?

След като пое ръководството на новата си компания, Мъска заяви, че сменя тотално нейното ръководство. От мениджърите до масовите служителите – чистка определено ще има. А това се дължи на виждането му за нова политика, която не включва ограничаване на профили. Бизнесменът смята, че всеки има право на мнение и глас и ако все пак проповядва към насилие, ще има временни ограничения и рестрикции.

Новият курс подсказва, че наистина Доналд Тръмп може да се завърне в социалната мрежа. Според някои американски специалисти това ще е крачка назад към ограничаване словото на омраза онлайн. За други пък е нова възможност за контрол на профилите и минимална политическа намеса. Коя от двете посоки е по-добрата за обществото ни, ще разберем сигурно до една година.