Нещо интересно за хапване и посещение

Колко от вас са чували за цалашишкия бабек? Или само за бебек? Това е традиционно българско месо изделие, което се предлага под формата на фуска или суджук. Прави се от свинка кайма, премесена с червен и червен пипер и с други съставки, които цалапичени и други майстори на месото пазят в тайна. Бабекът се отличава с пикантен, сладостен и леко кисел вкус. Той е много любим на българите и се консумира като закуска, предястие или основно ястие в комбинация с яйца или пък чист.

Несъмнено месното изделие е деликатес и се предлага само в района на Пловдив, където основно се създава. Смята се, че в село Цалапица, чието име носи, се завихрят въздушни течения, които спомагат за изсъхването на месото. Счита се, че само там метерологичните условия позволяват придаването на специфичния му вкус. На всяка друга локация, бил различен. Но, разбира се, тайната още се крие в майсторлъка и рецептата.

За всички любители на цалапишкия бабек или за любопитните, вече за трета поредна година ще има фестивал в селото. Той ще бъде на 25 март и ще се съчетае с най-добрата му комбинация – виното. Ще има още много народни танци и изобщо пренасяне в една древна тракисйка обстановка.

Тъй като аз самият обичам да посещавам различни наши си фестивали като Празник на шарената сол в село Бъта или пък Коледния базар в село Чавдар, ще отида и там. Има още хиляди подобни празници, които не само ни събират като българи, но и ни карат да се чувстваме горди какви продукти произвеждаме.

Ще се радвам и вие да споделите фестивалите и събитията, които посещавате в България. А с някои от вас ще се радвам да се срещнем и в Цалапица!