Имената на улиците ни

Улици. Всекидневно преминаваме през някоя от тях. В населеното място, в което сме, те са ни толкова познати, че чак са част от нас. Но замисляли ли сте се някога как, защо и на кого/ какво се кръщават улиците ни?

В България повечето от тях носят имена на известни личности, включително политици, писатели, поети, художници, музиканти, национални герои и други. Но как се определят тези имена и какви са критериите за избор?

Обикновено процесът на кръщаване на улица се извършва от общината, която е отговорна за управлението на града или селото. За да се избере името на улицата, общината може да проведе публично обсъждане или да консултира с експерти по история и култура. После се гласува с общинския съвет и готово.

Критериите за избор на име на улица включват множество фактори. Един от тях може да бъде наследството на личността в културата, обществото или историята на България. Например, бул. „Васил Левски“ в София е кръстена на името на българския национален герой, чието лобно място и паметник се намират на съответната локация.

Някои улици могат да бъдат кръстени на известни личности, които не са свързани с България, но имат международна репутация и значение. Например ул. „Уинстън Чърчил“, бул. „Жолио-Кюри“ и други.

Друг критерий може да бъде разположението на самата улица – „Крайречна“, „Панорама“ и др. Понякога имената на улиците могат да бъдат свързани с животински видове, растения или други природни обекти, които са характерни за мястото.

Не малко са и улиците, чието име е просто число. Тази практика е характерна за САЩ, но в България се прилага предимно за малките населени места. Въпреки че не малко са и числените улици в кв. „Факултета“ в София например.