КТБ отпускала несъбираеми кредити

kreditДа си кажа право, никога не съм обичал банките и винаги съм ограничавал максимално отношенията си с тях. Никакви кредити, никакви депозити. Даже досега смятах, че са достатъчно големи измамници с непосилните си такси и лихви, че да е нужно да въртят и други измами отстрани. Но… Вселената не е чак толкова безкрайна, колкото човешката алчност 🙂 Какво ще ги правят тези пари, за какво им са?!

Последният случай, който трябва да е шокирал не само хората, но и всички, работещи във финансовия сектор, е разкритието, направено от журналистите на в. Капитал, че КТБ е раздавала безразборно кредити на свързани с банкера Цветан Василев лица, който е Председател на Надзорния съвет на банката. Ако тези пари бяха няколко милиона, можеха и да минат незабелязано в огромния поток от пари, който преминава ежедневно през финансовите институции. Ставало е въпрос за суми към няколко фирми обаче, чиято обща стойност е стотици милиони левове, взети от депозитите на обикновени хора и фирми, може би сред тях е имало и държавни, тъй като КТБ се славеше с това, че Държавата предпочита да съхранява много от парите си точно там.

Кредитите, които Цветан Василев през банката е раздал към свързани с него хора и дружества, е все още неясно дали се обслужват. Ако съдим по документите, ясни досега обаче, едва ли. От една страна фирмите не личи да извършват дейност, нямат наети служители, не са подавали и годишни отчети. Интересно е, че са били одитирани само от един регистриран одитор, а именно Николай Орешаров.

В заключение на всичко това, аз пак ще си кажа, че за мен е по-сигурно да държа спестените си пари в буркан в мазето, отколкото в банка. Подобни случаи свалят доверието на много хора в банковите институции (е, моето отдавна го няма).

По-лошото обаче е, че може да свалят и кредитния рейтинг на страната ни, което би повлияло негативно на макроикономиката ни, която така или иначе не е в цветущо здраве, заради така обичаните от нас политици. Но това вече си е тема за друг материал.