Кастинг за политици?!

В последно време все по-усилено се говори за провеждане на кастинг за политици. Не знам за вас, но на мен това ми се струва пълно безумие. Още повече, когато бива организирано от шоумен като Слави Трифонов.

На първо място, защо е необходимо това, след като избирателната система в България е достатъчно добре структурирана, за да може всеки да се възползва от това да даде гласа си за човек, когото намира за подходящ за съответния пост. Това, че повечето хора не се стараят да се запознаят с кандидатите, с биографиите им това как разсъждават, е съвсем друг въпрос. Каква ще бъде разликата с това дали ще ги бъде представен от шоумен или от политическа партия?

Не виждам смисъл в това. Абсурдно ми се струва и още повече защо някой ще решава кой да бъде в журито?

По дефиниция и ако българите имахме достатъчно висока политическа култура това, което се опитват да направят щеше да се случва благодарение на избирателната система по време на избори. А не някой да си вдига рейтинга и да се прави на големия патриот с евтин популизъм. Освен това не всеки човек иска да става политик. Отново някакви произволни хора ще бъдат представени, на базата на тяхното желание да участват в политиката. Смисълът на това, че на професионалистите не им е дадена възможност да участват в политиката се губи, тъй като не е сигурно дали наистина способните хора ще вземат участие в подобен кастинг.

Вие на какво мнение сте? Трябва ли да се провежда шоу програма, която да прави кастинги за политици или дефакто изборите са достатъчно добър метод за това?