Какво предлагат на служителите на запад?

На пазара на труда всеки се опитва да привлече най-добрите таланти, но и да ги задържи за по-дълго време. Поне на запад е така. Днес търсещите работа очакват много повече от работодателя си от това да им дава заслужената заплата. Тук говорим за пълен пакет от социални придобивки или т. нар. „employee benefits package“.

За да се отличат от своите конкуренти и съответно да провлекат най-добрите специалисти, западните компании предлагат да бъдещите си служители какво ли не. Настоящите също не са пренебрегнати в това отношение. В общи линии гледат всички да са максимално обгрижени и доволни от работодателя си.

Пенсионните планове и здравните пакети са нещо обичайно в чужбина. В допълнение към тях се добавят безплатно членство за фитнес, възможност за работа от вкъщи, спа процедури, очни прегледи, покриване на транспортни разходи от и до работа, използване на таксита при нощни смени, безплатна храна в офиса и т.н.

Обстановката в офисите също е по-разчупена и отпускаща. Има си стаи за релакс с книги, плоски телевизори, плейстейшъни, билярд и тенис на маса. Свежите плодове и кафето вече са нещо обичайно. Да не говорим за тимбилдингите извън града, чиито разходи се поемат изцяло от работодателя. Някои компании дори поощряват най-добрите си служители с почивки в Монако, Вегас, Дубай и други световни топ дестинации.

Има и компании, които насърчават благотворителността и разрешават на служителите си да отсъстват от работа заради участието в такава кауза, без да отнемат от годишния им отпуск.

Моето мнение е, че тенденциите клонят натам часовете, прекарани на работа, да са по-приятни и на нея да не се гледа просто като на задължение, а на хората действително да им харесва да се асоциират с компанията-работодател.