Какво правим за Земята?

С кого ще споделите нощта на Земята? Аз съм приготвил вечеря, цял плик малки свещи и смятам да я карам романтичната. Поводът е идеален, а каузата чудесна.

На 22 април празнуваме Международния ден на Земята. По повода е организирана кампанията „1 час на тъмно“. Идеята е да спестим електричество и според мен да покажем най-вече на себе си, че можем да изкараме и без тази съвременен лукс. Всъщност замисляли ли сте се, как са живели хората през 19 век, например. Използвам тъкмо тази епоха, тъй като се слави като време на разкош, развитие на спорта, транспортните средства, модата и бележи началото на голямото строителство на монументи като Айфеловата кула, Статуята на свободата, Брuклинския мост и много др.

earth heart largeКато изключим  развитата днес медицинска техника, благодарение на която се борим с всякакви болести, си мисля, че без всички други проявления на електричеството ще можем да живеем без проблем.  Вземете за пример Интернет или телевизията. Откакто тези две творения се появиха хората престанаха да се срещат често, да организират светски мероприятия – балове, вечеринки, седянки (както искате ги наречете), а станаха по-затворени, обсебени от себе си, заслепени от зрелището, което могат да наблюдават отстрани, да се възмущават и да коментират. Забравихме ли да посещаваме библиотеките и да четем? Започнахме да потребяваме повече вода, повече хартия, повече химически препарати, без да даваме на природата нещо в замяна. Ако не са големите еко организации колко от Вас ще са се грижили за животинка, засадили са дърво или са се опитали да харчат ток и вода умерено.

В Деня на Земята аз избрах – да отида на село при по-възрастните ми баба и дядо и да помогна с каквото мога в градината, да ходя пеша на работа, нищо, че колата ми отдаван вече не е на сервиз, и да остана няколко часа на свещи с любимата жена…