Какво е Airbnb?

Symbol.jpgДоста от вас предполагам, че са чували за Airbnb, особено тези, които обичат да пътуват. Това е сайт, чрез който може да си наемеш квартира в цял свят. Той се появява за пръв път през 2007 г. с идеята хората да си намират къде да пренощуват евтино. Всичко тръгва от Брайън Чески и Джо Гебиа, на които им хрумва да отдават легла под наем в жилището, в което живеят. Тогава те имали проблем с плащането на наема му, а в Сан Франциско имало конференция за дизайн, поради което било невъзможно в града да се намери свободна стая в хотел. Тогава двамата решили да си помогнат финансово, като отдават надуваеми дюшеци и готвят закуска на гостите си.

Първоначално името на сайта, отговаряло напълно на идеята – airbedandbreakfast, откъдето идва и днешното airbnb. Самият уебсайт бил направен от програмиста Нейтън Блечарсик. Тримата в момента са сред най-богатите американци. Между другото, дизайнът на сайта е доста модерен, допада ми. През 2011 г. Аштън Къчър инвестира значителна сума в стартъпа и става част от борда на директорите.

С времето уебсайтът се разраства много и вече може да намерите първокласни апартаменти, в които да останете за седмица. Идеята естествено допада на много хора, защото такива жилища са по-уютни и приветливи от хотелски стаи, а и по-достъпни като цена.

Днес Airbnb е част от едно ново понятие – споделена икономика. Хората вече са склонни да споделят собствеността си и да се възползват от активите, които имат в дома си, но не използват, като свободна стая в апартамент например. Икономиката на споделянето разкрива и културни промени в обществото – хората вече са склонни да водят по-отворен начин на живот, допускайки непознати до собствеността си.