Какво би направил истински увереният?

Представи си, че си имал най-прекрасния ден и точно в края му някой ти съобщава лоша новина и го разваля. Колко неприятно. Досега се носеше по облак, а в следващия момент тупна на земята най-неочаквано. Ти как понасяш лошите новини – даваш ли им да те смажат или си с гордо вдигната глава, докато ги чуваш?

confidentАз мисля, че трябва да се държиш стоически, когато ти поднасят лоши новини и да се защитиш, ако те обвиняват в нещо, което не си направил. Уверено, но дипломатично, изложи позицията си и поеми контрол над събитията, не ги оставяйте безучастно да се случват около теб. И все пак остани спокоен и сдържан, не нападай и не се ядосвай, а разкажи как ти виждаш нещата и защо се смяташ за прав.

Отнасяй се към негативната обратна връзка обективно. Уверените в себе не се оставят нечие неодобрение към тях да ги сломи. Те дори биха се съгласили с това, което им казват, ако го приемат за вярно. Ще си признаят грешката и дори ще се извинят – това не им представлява проблем.

Таенето на лоши чувства след получаването на лоша новина не е присъщо за един истински уверен човек без комплекси. Той избира да се фокусира не върху негативното, а върху позитивното. Не държи обида в себе си, защото знае, че тя вреди само и единствено на него самия. Всичко това се дължи на силата на характера му.

Съзнавам, че в този пост говоря малко обобщително и казаното не може да се приложи към всяка лоша новина, която можем да получим. Но пък мисля, че на описания образ може да се подражава и че това е правилният начин на реакция.