Таратор с кисело мляко Лакрима възвръща силите след плажа

Късен следобед. Мръсна жега цял ден…
…както се пее в една вече доста популярна песен на доста ексцентричен млад изпълнител. Точно така се чувствах  – уморен без да съм правил каквото и да е по някое време през деня на плажа. Хем лежиш и си почиваш, хем силите ти са изпити. Познатo усещане, нали?

Мъката идва от слънцето и от морето. Горещините, на които подлагаме организма си, оказват влияние. Тялото страда. Мускулите от друга страна се борят с вълните и теченията всеки път, когато влезем във водата. Резултатът е, че след това имаме странно усещане, като да сме местили камъни на дълги разстояния.

В Бургас винаги е било много хубаво. Плажната ивица е дълга и златиста. Жалко само, че местните рядко ходим на плаж. Отидем ли веднъж обаче – стоим по цял ден. Препоръчано средство за възвръщане на енергията е айран или таратор. В много крайплажни заведения го правят. Така че само се дотътряте от плажната кърпа до бара, изтупвате джапанките и поръчвате. Буквално преди няколко часа пих най-божествения таратор в чаша в живота ми. А може би бях капнал?! Не знам, но веднага ми дойдоха силите и сега (20:30 часа вечерта) ще се приготвям, за да изляза отново да пийнем по нещо друго с приятелите.

taratorВнимание: Обикновено по кръчметата, където предлагат айрани и таратори, не може много да се разчитана качеството на млякото и на водата, затова поначало гледам със съмнение на някои такива места. Но този път познавах мястото добре и бяха много отчаят. Поръчах. Гледам барманката отваря кофичка Лакрима висок процент, налива минерална вода Девин и пуска машината. Добавя краставици, малко сол и лед и след малко ми сервира плътен елексир на живота с наустоим млечнокисел вкус. Веднага се ободрих. Настроението ми се подобри на мига. Изобщо не предполагах, че киселото мляко на Лакрима  е толкова добро. Дори смятам да си го купувам и у дома.

Ако сте на морето и имате доверие в плажното заведение край вас, не му мислете, а потърсете лек срещу плажна умора. Ако нямате доверие – направете си сами и с много лед затворете живителната течност в термос. Запомнете го от мен – от един човек, който цял живот живее сред бриз и вълни – истината е в киселото мляко.