Пътят към Ню Делхи

Мненията за Индия като туристическа дестинация са противоречиви. Някои я мислят за примитивна и малко страшна страна, други за мистериозна и изпълнена с духовност. Вярно, че разделението на касти не изглежда добре в очите на модерния свят, но пък хората са успели да запазят традициите си във вековете. В крайна сметка светът също е разделен на бедни и богати, просто това не се прави толкова открито.

Auto-rickshawНю Делхи е официалната столица на Индия и натам ще се запътим днес. Пристигайки, трябва да намерите транспорт до хотела или мястото, където ще отседнете. Хващате такси или авто рикша, но когато шофьорът забележи, че сте чужденец, което никак не е трудно, имайки предвид бялата ви кожа, ще се опита да ви вземе повече пари. Сходна ситуация с нашите таксита на летището, нали? За да избегнете това, настоятелно поискайте да включи апарата, а в краен случай го заплашете с полиция. В Ню Делхи, между другото, има и метро, което може „спокойно“ да ползвате ;).

Ако имате намерение да попазарувате, то тогава посетете квартала Connaught Place – той е сравнително нов, което значи, че е по-чист от останалите. Там има познати марки дрехи и ресторанти за бързо хранене. Най-голямата атракция в Ню Делхи обаче винаги са били грандиозните дворци и храмове. Интересен на вид храм е този на бог Хануман – с тяло на човек и глава на маймуна. Вътре има статуи и на други божества. Храмът с формата на лотус също е забележителна гледка, името му е Lotus Mandir.

Никое пътешествие в чужда страна няма да е завършено, ако не опитате от прословутите ароматни индийски ястия. Едно от тях е Dum Aloo или картофи с къри. Ястието е пикантно, както може би вече сте предположили, и се приготвя из цяла Индия. Ако не сте свикнали обаче с такъв вид храна, не прекалявайте с яденето й и пийте много вода, докато я консумирате.

Виждате, че и Ню Делхи си има две лица и е малко олицетворение на цяла Индия. Той е една монета с две страни – чистота и безпорядък. Като се замислиш, така е с всеки град – има си модерна и по-стара част.