Сусамов тахан вместо кафе

Казвал ли съм, че съм пристрастен към кафето? Както много други хора не само в България, но и в целия свят, предполагам.

Сутрин едвам се вдигам от леглото и докато не изпия първото си кафе за деня, изпитвам една тъпа болка в главата. Сякаш мозъкът ми работи на сила и ме наказва, затова че не съм го оставил да поспи още малко.

От години съм така и го смятах за нещо нормално. В крайна сметка кой не пие кафе за закуска?

Е, да, обаче сутрешното кафе започна да ми се отразява зле на стомаха. Явно многото пропуснати закуски най-накрая започнаха да си отмъщават на тялото ми. На теория знам, че именно закуската е най-важното хранене за деня, но на практики просто не изпитвам глад рано сутрин.

Докато не започнах да правя това!

Когато стана от леглото въпреки неистовото ми желание за кафе, най-напред изяждам един плод. Може да е портокал, грейпфрут, киви, банан, праскова или кайсии, ако е сезонът им. Дори пъпеш става, стига да ви харесва. След плода хапвам 2-3 лъжички мед със сусамов тахан. Много е вкусно, а комбинацията им ми напомня за някогашния вкус на халвата. Таханът между другото е много засищаш и богат на редица полезни вещества като например витамини Е, В1, В2, В3, В6 и дори омега-3 и омега-6. Препоръчват го при болен стомах като моя и ако съдя по себе с,и май наистина върши работа.

Тази, смея да твърдя, здравословна закуска ме зарежда от сутринта. Благодарение на нея успявам да отложа сутрешното си кафе за следсутрешно. Или иначе казано, пия го чак когато отида на работа. Но по-важното е, че тогава съм закусил и не го приемам на гладно, за да кара червата ми „да говорят“.