Ще ставаш фрийлансър?

freelancerХората, които работят на свободна практика, е модерно да се наричат фрийлансъри (на англ. freelancer). Ако досега сте работили за някого и обмисляте да продължите пътя си соло, този пост ще ви бъде от полза, за да вземете правилното решение. Тази професия крие своите рискове, но и има своите предимства.

Да започнеш работа на свободна практика си е плашещо от гледна точка на това, че не знаеш кога и откъде ще дойде работата, което несъмнено се отразява и на доходите ти. Затова преди да заработиш като freelancer, ще трябва хубаво да го обмислиш и да прецениш дали ще изкарваш достатъчно пари, че да покриеш разходите си и да ти остава нещичко след това.

Страхът от провал е нещото, което може те ограничи много по пътя към успеха. Като фрийлансър обаче не трябва да се изолираш от контактите си докато стартираш, защото те са тези, които може да ти донесат допълнителни доходи. Затова трябва да кажеш на всички с какво се занимаваш, а те от своя страна могат да се сетят за теб, ако някой техен познат или самите те се нуждаят от такава услуга.

Друга важна стъпка е да си направиш собствен сайт, фейсбук страница, визитни картички и всичко необходимо за популяризацията ти. Оповести и проектите, по които си работил, за да те възприемат по на сериозно бъдещите ти клиенти. Не се крий, а бъде отворен за комуникация.

Имай предвид, че работата като фрийлансър не е като работа в офис сред колеги. Да, самотно е, но може да си разпределяш времето както си поискаш, стига да спазиш срока, да свършиш нещо странично и да работиш по няколко проекта едновременно, което си е разнообразие на фона на много други професии.

Сега като набелязах някои точки, на който да обърнете внимание, се надявам, че съм бил полезен при вземането на решение. Успех 🙂