Скоростта на интернета и Христин Петков

Някога, ползвах интернет от модем – не стига, че скоростта беше няколко килобайта в секунда и можеше да пиеш едно кафе докато ти зареди пощата, ами и ако някой разговаря по телефона – нет няма. Мъчителни времена бяха това 🙂 Кой би предположил, че днес ще можем да теглим цели филми само за някакви си 2-3 минути?

netВсъщност в днешно време интернетът в България до крайния потребител е много по-бърз отколкото в Чехия, Белгия, Англия, Франция, благодарение на широколентовия ни достъп. Не знам на кого трябва да сме благодарни за това, но поне в това инфраструктурно отношение страната ни се нарежда сред първите в Европа. Разбира се, скоростта на интернета е и една задължителна предпоставка, за да се развива добре IT бизнеса у нас – един от малкото браншове,в който ежедневно се наемат огромен брой хора, работещи на по-близки до европейските заплати.

Тази Нова Година празнувахме с приятели в къща в едно по-отдалечено село и се учудих, че и там интернетът беше направо пушка – зареждаше клипове от youtube и vbox, откъдето слушахме музика, без никакъв проблем. Оказа се, че това подобрение на скоростта по селата се дължи на коректно изпълнен европроект,  ръководен от бившия кмет на Сливен – Христин Петков и агенцията по  електронни съобщителни мрежи и информационни системи. Благодарение на проекта голяма част от слабонаселените и отдалечени села са получили широколентов достъп до Интернет – тоест, в пъти по-бърз от този, който е бил досега.

Дано страната ни позволява да се развива в информационните технологии, а инфраструктурата да продължава да се подобрява все повече.