Създаване на приятелства с повишена трудност, част 1

Колко често чувате въпроси от типа на: „Аз съм на еди-колко-си години … и нямам приятели. Как да се сприятелявам като възрастен?“

А колко често ви се е случвало да ги задавате?

В днешно време сме по-свързани по повърхностен начин, но ни липсват дълбоки връзки. И това са главно тези по-дълбоки връзки, които наистина носят ползи за здравето и щастието, които идват от социалните връзки. Докато в училище социалния кръг е предварително изграден около нас, сега, когато не можем да се възползваме от подобна обстановка и не се чувстваме уверени с колегите си, как можем да създаваме нови приятелства?

Едно проучване показа, че липсата на приятели има подобно влияние върху здравето като пушенето на 15 цигари на ден. Всъщност социалните връзки са най-добрият показател за цялостното ни щастие, заедно с нивата на финансов успех.

Ако сте се борили с този проблем в миналото или се борите с него днес, следващите съвети биха могли буквално да добавят години към живота ви. Ще разделя и тази статия на две части, така че очаквайте продължение.

1. Задълбочете съществуващите си приятелства

Най-вероятно имате приятели, с които някога сте били по-близки, които все още живеят в един и същи град. Обновете тези приятелства, като се свържете с някои от тях. Обадете им се и им кажете, че ви липсват. Поканете ги на разходка или да ядат. Направете всичко, което преди сте били свикнали да правите заедно, и оставете връзката да процъфти отново.

Очевидно правете това само ако наистина се радвате на тяхната компания, а не само защото имате някаква отминала социална връзка. Ако старите ви приятели са имали токсично влияние върху вас, тогава няма срам да оставите отношенията ви да останат такива, каквито са и да търсите другаде нови социални връзки.

2. Напълнете живота си със забавления

Един от най-бързите начини да се научите да се сприятелявате като възрастен е да направите съзнателен избор да напълните живота си със забавление. Колкото повече давате приоритет на хобитата и почивката в живота си, толкова по-щастливи ще бъдете, толкова повече възможности ще имате да се запознаете с нови хора и толкова по-привлекателен ще бъдете като приятел на хората, които срещате, когато започнете да ги опознавате.

Като бърз пример, нека да кажем, че харесвате шаха, бадминтона, танците и рисуването. А сега си представете, че се присъединявате към шахматна група, танцова работилница и започвате да посещавате седмична арт вечер. Можем ли спокойно да предположим, че броят на възможностите за среща с нови приятели ще се увеличи значително? Абсолютно.

Нужна ли е смелост да излезете от зоната си на комфорт, да излезете и да направите тези забавни неща? Отново да. Но поне през това време ще се забавлявате. В най-лошия случай ще излезете, ще се забавлявате и няма да срещнете никого, с когото наистина можете да се свържете. Това пак звучи доста приятно. А в най-добрия случай ще се възползвате от това ново хоби, за да срещнете малък брой хора, които ще ви станат приятели за цял живот, дори ако в началото ви е трудно да общувате с непознати.

3. Интересувайте се от другите

Когато започнете да се срещате с нови потенциални приятели, уверете се, че проявявате интерес към тях. Всеки има нужда да се чувства видян и чут. Но ако насочите взаимодействията си само към хора, които правят първата стъпка и показват интерес към вас, ще ви е по-трудно да се сприятелявате – понякога трябва и вие да сте проактивни.

Попитайте ги да ви разкажат за себе си – не само за интересите им, а и за начина им на мислене. Научете какъв е техният свят. Разберете какво буди страстта у тях. Съсредоточете се върху техните страхове, радости и тревоги. И тогава им отговорете с честното си мнение. Кажете им какво ви интересува. Позволете си да сте това, което сте, без маски. Това обединява хоратаи изгражда трайна основа на приятелството.

Останалата част от тази статия – догодина 🙂