Предимствата да работиш за някой друг

gty_open_plan_office_ll_130701_16x9_992Не познавам човек, който не иска да работи за себе си. Така на главата му няма да висят шефове със съмнителна компетентност, които да не му дават да се издигне. Обаче развиването на собствен бизнес е смело и рисковано начинание, поради което малцина са онези, на които реално им стиска да започнат. Докато при един стартъп има несигурност и много въпросителни, да работиш за някой друг е като че ли по-стабилният избор. На онези, които се смятат за нереализирани предприемачи, мога да кажа, че си има и някои предимства да не работиш за себе си. Именно тях ще засегна в днешната статия.

Когато работиш за някой друг, отпуската ти се плаща. Когато работиш за себе си, може да си взимаш неограничен брой почивни дни. Дотук добре, но в началото ще трябва да се справяш с всичко сам и това ти да отсъстваш ще значи фирмата да спре да работи. Можеш ли да си го позволиш именно на този начален етап? Ще мине време докато си стъпиш на краката и точно тогава трябва много да работиш, за да потръгнат нещата.

Да си служител в чужда фирма значи да може да разчиташ на заплата всеки месец. Това е един стабилен доход. Твоят стартъп не е сигурно, че ще се развива по план. Според една статистика само половината от стартиращите фирми успяват да се задържат на конкурентния пазар през първите 5 години.

Колкото и да не ти харесва работата от 9 до 5, имай предвид, че когато започнеш свой бизнес, ще трябва да се трудиш от сутрин до вечер, докато не потръгне. Отначало целият обем работа ще лежи на твоите плещи, а когато наемеш служители, някой пак ще трябва да наблюдава дали работят, и този някой си ти.

Всички знаем колко примамлива е идеята за собствен бизнес, но над нея трябва сериозно да се помисли и да се оцени дали си заслужава риска. Такова решение е съдбовно, затова и трябва да е добре обмислено.