Постави дзен свещичка у дома

zen candleДзен е учение или техника, която се свързва с медитацията, постигането на вътрешен мир. Затова е толкова популярно и освен че действително дзен има красива външна проява, то работи и помага на човека да се чувства по-добре.

Много разпространена е идеята да превърнеш дома си в дзен. Първо, искам да вметна, че това не е интериорен стил и не е нещо от сорта на фън-шуи, по което са увлечени жените. В дзена няма никакви точки, които трябва да запълвате с определени фигурки на животни и така нататък. Тъкмо затова и домът в дзен привлича повече мъже, които се интересуват от техники за релакс.

Идеята да си оформите дома по този начин е проста – да постигнете спокойствие, хармония и баланс. Т.е. да се чувствате добре на вашето място, да се прибирате с желание, да си отпочивате в уютна обстановка.

За целта единствено трябва да си изберете цвят за обзавеждането, който най-много ви подхожда сред изброените – бяло, черно, бежово, венге, кафяво, охра, зелено, синьо, лилаво. Дзен предполага да имате дървена мебел, съчетание от меки и по-грапави дамаски, кът за лежане – релакс и отдих. Дзен предполага да имате някакви растения у дома. Но това може да не са цветята, както предпочитат жените, а например табла с райграс, който да си отглеждате. Саксия с високи листа или друго – по-изчистено, по-непретенциозно.

При дзен е много важна светлината и аромата в помещенията. Приглушено да е осветлението и да идва от стените – кремави аплици или друго. Свещите заемат особена част.

Поставете дзен свещица у дома. Тя разнася деликатен аромат, а не силен, както повечето ароматни пръчици или ароматизатори. Свещта също така е добър енергиен източник. Тя „изгаря“ негативната енергия и разпръсква положителна. Тя е необходима за постигането на хармонията, защото огънят е силен елемент.

Последното, което е добре да имате у дома, е купа  с плодове или малък течащ фонтан. Заложете и на облите предмети. Купувайте обли бутилки, вази или други. Наредете ги както пожелаете и където пожелаете. Вашият дом е вашето най-лично пространството, където вие сами градите, според вътрешните си усещания, интуиция и инстинкти.