Началото на Internet

sledeneСърфирайки из интернет пространството се натъкнах на една любопитна информация, която със сигурност ще бъде интересна и за Вас. Някога задавали ли сте си въпроса, защо е създаден интернет? Определено идеята за създаването му не е била свързана с днешния начин на ползване и приложение. В началото, интернет е създаден с една единствена цел, а тя е проследяване. Системата позволява, споделяната информация или търсената такава да бъде следена. Това позволява да бъдат разкрити до голяма степен интересите, връзките и дейностите на хората.

Замислете се, колко е неприятен факта, че някой следи Вашите действия, чрез които е достатъчно информиран за нещата, които Ви интересуват. По принцип се случва следното – информацията която ползвате или задавате за ползване, като цяло Вашият трафик не се криптира и не се изпраща директно във Вашият сървър. Вместо това, Вашият трафик отпътува във възможно най-сложна система, от също толкова сложно подредени сървъри, които препращат информацията помежду си. Те шифроват връзките си и изпращат заявките Ви в избран от съвсем друго място сървър с различно IP.

Ако тръгнем по обратния ред, Вашите заявки се връщат отново в сложната система, шифроват се и отново се връщат при Вас, без Вие и доставчикът Ви да разбере, че нещо което не би трябвало да се случи се е случило.

Ако искате да се защитите от проследяване ще Ви разочаровам. Безсмислено е да спрете да посещавате любимите си интернет страници или да триете бисквитките, историята или каквото и да било. Решението може би е да притежавате втори компютър, който не е свързан към мрежата и на него да отваряте файловете си. Съветът ми е да прекарвате интернет времето си предимно в забавление както правя аз 🙂