Когато политиката ми е шоу

Ето, че се случи – един популярен телевизионен водещ в България приключи дългогодишната история на своето вечерно шоу и обяви, че ще се включи в политическия живот на страната. Или поне ще се опита да го направи.

Всички се сещате за името му, затова ще се въздържа да го напиша. Та този висок човек реши, че може да се включи в управлението на държавата и да го прави много по-добре, отколкото всички, които са го правили през последните години. И може би има много хора, които си го мислят, но… дали наистина има капацитета да го направи?

Истината е, че аз не вярвам в това. Както и не вярвам, че този политически проект е продиктуван от някаква самосиндикална, патриотична причина. Истината за мен е, че този човек е телевизионен водещ. Неговата работа е да иронизира политическото поведение, да кани интересни гости, свързани с изкуството, културата, спорта и въобще обществения живот, но неговата работа никога не е била да прави политика.

А политика е сериозна наука, която (колкото и да им се иска на някои хора) не може да се върши от всички. Това наистина е игра, която трябва да се играе паралелно на няколко различни фронта. На първо място да успееш да привлечеш гласоподаватели, на второ място да успееш да задържиш рейтинга си достатъчно висок, което става с изпълнение на заложената програма. Следва лавирането между спонсорите и засегнатите интереси на магнатите, а също и на самата държава и останалите политически партии, които непрестанно те чакат да стъпиш накриво.

И ако тук нещата можеш да ги замажеш с няколко саркастично-хумористични появи по вечерните новини на националните медии, просто ей така, за да не забравиш какво е да те дават по телевизията, то политиката, която трябва да се води с Европейския съюз е на съвсем различно ниво.

Там селския манталитет и мачовско поведение няма да ти спечели симпатии, а интелектът… (поне преди беше) на мода.

За мен този нов политически проект е проект на управляващата в момента политическа партия и има за цел да съсредоточи вота на „патриотично“ настроените хора които сега размиват гласовете си между 4 различни националистически партии, които не могат да се разберат една друга, камоли с управляващата партия, с която са в коалиция. Следователно на управляващата партия в момента им трябва популярна личност, която да вземе този вот и с чиято партия свободно да може да сформира мнозинство в парламента, защото те са наясно, че самостоятелно няма да могат да направят правителство при следващи парламентарни избори.

Чисто и просто. Политическата партия на високия телевизионен водещ има всички възможности да стане 4-та политическа сила в страната и след промените за финансиране на партиите, тотално се унищожават възможностите на малките партии да влязат в управлението.

Ще поживеем и ще видим.