Търтеи , или лоши условия на труд за младите?

Според последните проучвания се оказва, че България е на трето място по безработни и не учащи младежи в Европа. Оказва се, че всеки пети нито учи, нито работи.

Дали наистина е вярно това и коя е причината това да се случва?  Лично аз не съм особено компетентен за да дам отговор на тези въпроси, но като един от младежите, които работят и учат това е меко казано срамота. Никой не те кара да работиш докато учиш, искаш да се концентрираш върху ученето, а след това, както се казва цял живот да работиш, но не. По-лесно е да си седя при мама и тате, те моите разходи колко са? Не е нормално в държава, в която се откриват нови, и нови заводи и предприятия, в държава, в която който не е искал да стане студент, той не е станал, да сме на трето място по нехранимайковци. Срамота е родителте ни да работят за по 600 – 700 лева ( не става въпрос за София, а за повечето градове в страната) и ние здрави, прави да лежим на техния гъб като паразити. Причината според мен не е в липсата на работа и малко пари, а в глезотията на младите. Веднага мога да се аргументирам. Мой много близък приятел си търси екип от търговци. В град Благоевград, кандидатурите са едва 60 броя, като нито се изисква опит в сферата на търговията, нито се изисква висше образование. От 60 човека той избира 10 кандидата и ги кани на интервю и всички потвърждават присъствието си. На самото интервю идват 6 човека, а останалите дори не отговарят на телефонте си. За какво говорим? И тук не става въпрос за заплата от 600 лева, работно облекло и копаене на канали в жегата. Тъй като той си търси екип в цяла България и положението е едно и също във всичките й крайща, дори и Северозапада.

Не може вечно да се живее по този начин, все ще дойде момент, в който ще се наложи да работят, въпроса е че и родителите са виновни с прекаленото предпазване на децата от реалността. Живеем в малка страна и живота е такъв, какъв е, приемете, че милото ви детенце трябва един ден да се стегне и да поеме по своя път.