Най-метълската държава

Когато става въпрос за разнообразие на теми – знаете, че мястото е моят блог. Днес ви провокирам с музикално заглавие, което ще провери доколко сте наблюдателни. Да си призная, не съм особен фен на стила метъл и дори много рядко може да проявя интерес към него. Но пък ми беше много любопитно да разбера коя е най-метълската държава в Европа и защо. А най-интересното ще споделя и днес с вас.

Първоначалното бях заложил на Германия, но оказе се, дълбоко греша. Верният отговор е Финландия. Там има най-голям брой хеви метъл групи на глава от населението. Падат се по 100 групи на всеки милион жители. А Финландия е около 5,5 мил., тоест над 500 групи само в този жанр. И интересното е, че всички са популярни там.

В скандинавката държава се провеждат и много фестивали и концерти на метъл тематика, като също и тази музика се пуска по националната радиостанция. Впечатли ме фактът, че това не винаги е било така, а започва през 80-те години на миналия век, като се засилва през 90-те. Причината са рецесиите, които настъпват тогава с пънка и много хора търсят алтернатива.

Моето лично убеждение е, че от начина на живот – знаете за липсата на слънце през половината година, населението се нуждае да разпуска. Тъмното им настроение е водено от метеорологичните условия и се изразява и чрез музиката. Във Финландия до толкова се развива метълът, че дори тяхна група печели Евровизия през 2006 г. – може да пуснете да чуете.

Изводът е, че от всяко негативно нещо може да се получи нещо позитивно.