Каква е разликата между битовите и търговските инверторни климатици?

С нарастващото търсене на енергийна ефективност, използването на инверторни климатици се превърна в съществена част от съвременната климатизация. Инверторните климатици Klimatici.bg са проектирани да осигурят оптимално охлаждане и отопление, като същевременно минимизират консумацията на енергия, което ги прави популярен избор както за жилищни, така и за търговски приложения.

Въпреки това, не всички инверторни климатици са създадени еднакви. Ако се разровите в сайта на Klimatici.bg ще откриете инверторни системи от най-различен тип, включително стенни, подови, касетъчни, канални, колонни и таванни климатици. И макар че всички модули от Klimatici.bg, без значение от вида, са предназначени да отопляват, охлаждат и вентилират пространствата, те не го правят  по един и същи начин. Например, климатикът в един голям супермаркет е доста различен от модула, който имате в дома си.

В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представляват битовите инверторни климатици и промишлените инверторни климатици, както и основните разлики между тях.

Битови инверторни климатици

Това са климатични системи, които предимно се използват в домове, малки офиси и магазини. Те обикновено са с по-малки размери и имат по-ниска мощност в сравнение с промишлените климатици. Освен това, те са по-евтини, по-лесни за монтиране, поддръжка и обслужване.

Една от най-забележителните характеристики на инверторни климатици за домове и офиси е, че са доста икономични и това е особено вярно за по-новите модели. В допълнение към инверторната технология, която сама по себе си прави модула доста икономичен, съвременните системи обикновено разполагат с редица интелигентни функции, които значително увеличават енергийната ефективност.

Видове инверторни климатици подходящи за домове и офиси

  • Стенни климатици. Това са едни от най-популярните и най-често срещани климатици за дома и офиса. Те обикновено се състоят от един вътрешен модул, поставен на стената вътре в помещението и един външен, който се монтира отвън.

Подови климатици. Те са подобни на стенните, с разликата, че вътрешното тяло е монтирано в близост до пода, а не високо на стената. Най-често се използват за отопление и охлаждане на малки до средни офиси и търговски обекти.

Касетъчните климатици също могат да бъдат подходящи за жилищни помещения и офиси. Въпреки това, те намират по-широко приложение в по-големи търговски помещения, конферентни зали, фитнес центрове и здравни заведения.

Промишлени инверторни климатици

Търговските инверторни климатици, от друга страна, са проектирани да отговарят на по-високите изисквания за мощност на големи търговски и индустриални помещения. Те се използват предимно във фабрики, болници, хотели, ресторанти и други големи бизнес сгради.

Климатиците за търговски и промишлени приложения са значително по-големи от това, което бихте намерили в жилищно пространство. Те имат доста по-голям капацитет за охлаждане и отопление, за да могат да обслужват обширни площи и съответно да издържат на по-интензивно натоварване. Тяхната цена също е по-висока, което е съвсем логично. Освен това, монтажът на тези системи е малко по-сложен и отнема повече време, за разлика от този на стенните и подовите климатици.

Видове климатици подходящи за промишлени и търговски пространства

  • Колонни климатици. Това са мощни модули, които се състоят само от едно тяло, обикновено поставено на пода вътре в помещението. Те най-често се използват в големи търговски и промишлени помещения с високи тавани.
  • Касетъчни климатици. Тези модули се монтират на тавана и са отлично решение за големи търговски и офис пространства. Една от отличителните им характеристики е, че осигуряват изключително добро разпределение на въздуха в пространството.
  • Таванни климатици. Те се монтират под тавана и обикновено имат продълговато тяло, което е видимо, за разлика от вътрешното тяло на касетъчния климатик. Те са подходящи за индустриални и търговски пространства с големи площи и високи тавани.
  • Канални климатици. Те също се поставят на тавана, като обикновено са със скрит монтаж. При тях разпределението на въздуха става с помощта на въздуховоди. Този вид системи са доста мощни и са особено подходящи за големи промишлени и бизнес пространства.

Основни разлики между битови и търговски инверторни климатични системи

Както вече споменахме, основната роля на всички видове климатици, било то промишлени или битови, е да затоплят и охлаждат помещенията. С това обаче приликите между тях свършват. Климатиците за търговска и жилищна употреба имат някои съществени разлики, които ще разгледаме по-долу.

Размер на инверторната система

Най-очевидната разлика между инверторните системи за дома и тези за промишлена употреба, е в техния размера. Едва ли ще бъде изненада, че търговските климатици са много по-големи от жилищните.

Докато един стенен климатик обикновено трябва да охлади или затопли една стая, да речем от 20 до 50 квадратни метра, промишленият климатик ще трябва да се справи с много по-голяма площ, често състояща се от няколко отделни зони. Ето защо, промишлените системи са много по-големи и мощни.

Време за монтаж

Стенните климатици предназначени за домове и офиси са доста по-лесни за монтаж. Те могат да бъдат поставени за около 2 – 3 часа. От друга страна, монтажът на един канален или таванен климатик може да отнеме няколко дни, в зависимост от дължина и конфигурация на въздуховодите и тръбопроводите.

климатик в търговско помещение

Количество изразходвана енергия

Търговските климатични системи използват повече енергия от по-малките климатици предназначени за жилищни помещения. Това е така, защото те трябва да отопляват и охлаждат по-големи пространства, като поддържат максимално комфортна температура през целия ден. В резултат на това, те консумират значително повече енергия в сравнение с битовите климатици.

Цена

Битовите климатици могат да бъдат закупени на достъпни цени и често са по-лесни и евтини за поддръжка. От друга страна, търговските системи включват по-голям първоначален разход и могат да изискват редовни проверки и обслужване от професионалист, за да се гарантира тяхната ефективност и дълготрайност.

В заключение

Ако търсите решение за вашия апартамент или офис, то най-добре да помислите за стенен или подов климатик от инверторен тип. И двата вида системи могат ефективно да се погрижат за вашите нужди от отопление и охлаждане. Каналните, таванните и касетъчните климатици, от друга страна, биха ви свършили чудесна работа, в случай, че трябва да охлаждате и затопляте голямо бизнес пространство или търговска сграда.

Имайте предвид, че жилищните и търговските климатични системи не са взаимозаменяеми. Един стенен климатик няма да е достатъчно мощен, за да отоплява или охлажда голяма сграда, а търговската климатична система ще бъде твърде голяма и мощна за малък дом.