Почивката

С наближаването на летния сезон и хубавото майско време, все повече туристически агенции ни засипват с оферти за почивки на морето. В повечето случаи обаче не става въпрос за българското Черноморие, а за гръцките и турски плажове.

Защо и тази година се очаква да има опашки по граничните пунктове, а на нашето море да е пусто? Много лесно! Първо, плажовете в Гърция са дори по- близо за някои отколкото българските. Отделно в замяна на 2 евро, цял ден си седиш на шезлонга и чадъра, никой нищо не мже да ти каже и се любуваш на крстално чистата вода . Заведенията са с поносими цени, дори някой и по-приемливи от тези на Слънчев бряг , а гърците ти се усмихват вежливо и правят престоя ти още по-приятен. Никога няма да забравя, последния път, когато посетих Несебър. Тогава за една порця цаца, която беше точно една шепичка, а салатата беше половин домат и половин краставица платих близо 20 лева и чух сервитьорката да пита готвача с лек тон на пренебрежение: “ Това ли е за българите?“. Сякаш ние сме втора ръка хора в собствената си държава. Отгоре на всичко, за шезлонг и чадър платихме 30 лева, а бяхме наблъскани като сардини. Беше ужасно. Плажа беше целия с фасове, а навсякъде имаше налягали хора и човек го е страх да не настъпе някоя германка без да иска. В турските курорти не съм бил, но това, което чувам от мои близки приятели и роднини, хотела ти осигурява вичко, а плажовете били невероятни, ол инклузива няма нищо общо с нашия и спокойно можеш да си хапваш без да се тревожиш от последиците. С удоволствие си харчим парите в чужбина, а собствената ни държава гледа само да ни мине. Затова плажовете ни ще си стоят празни, а граничните пунктове ще се пръскат по шевовете.

Лично аз и тази година ще предпочета Гърция за своята лятна ваканция. Имаме си любими плажове, а храната там е дори с по-високо качество от тази тук. Докато не се оправят нещата с нашите морски курорти, все повече хора ще предпочитат съседките ни за почивка.