Малките мечти

В наши дни, хората сме все по-разглезени от към техника, услуги и технологии. В това модерно общество ние искаме още и още. За какво всъщност, мечтае модерния човек на 21 век?

Докато едни мечтаят за скъпи коли, огромни имения, екскурзии до екзотични страни, други мечтаят да имат ток, храна и покрив над главата. Ако преди по време на социализма хората са били еднакво бедни, то в днешно време има толкова рязка промяна в слоевете. България си се превърна в Бананова република. До къде се разпростират мечтите на българите? Повечето хора живеят на кредити, в сремежа си да имат нормално същестествуване на средностатистическо семейство, други няма какво да сложат на трапезата си, а трети не знаят къде да похарчат парите си. Скоро се запознах с историята на едно момче, което на 6 години е било изоставено от родителите си и е било поверено на грижите на дом за сираци. От дом, на дом, така минава детството му, но не това е най-трудното. Най-тежкия момент идва, когато се налага да излезе от дома, да се справя сам в живота, без да има на кого да разчита. Без подкрепата на майка и баща, а за едно момче няма по-голяма упора от бащата. Въпреки, че в един етап от живота си, той се предава и прави опит за самоубийство, това всъщност го стимулира и му дава тласък да продължи напред. Започва да работи, каквото намери, помага на съседи, грижи се за една стара дама, която му дава и първя старт в новия му живот, тя го подкрепя сякаш е нейно собствено дете, с помощта и на съседи, момчето успява да си построи малка къщичка. Тя е 25 квадрата, но е напълно достатъчна за това момче с малки мечт и голямо сърце. За да изплати всяка тухла и всяко парче земя на своя дом, той работи много, не го е страх. Щастлив е че е успял да създаде своето местенце, сега обаче има мечта и тя е скоро да има ток. Сумата за пускането на партида е непосилна за него, но той работи и ще сбъдне и тази своя мечта. Когато го направи, идва ред и на най-голямата, а тя е да има свое семейство. Колко простички мечти, но някои хора нямат късмета и възможностите дори и тях да осъществят.

Ангел ще сбъдне своите блянове, той е силно и работливо момче, поуката от неговата история е да ценим това, което имаме и да не се нахвърляме към недостижимото, а с труд и доброта да се радваме на малките неща в живота.