Дебитните карти са по-сигурна и безопасна опция за плащане в сравнение с парите в брой

Дебитните карти определено се превърнаха в един от най-удобните и най-често използваните платежни инструменти през последното десетилетие. Това вероятно е първото нещо, което ще вземете със себе си, когато излизате от вкъщи. Прибрана в джоба или просто свързана към вашия дигитален портфейл, дебитната карта предоставя несравнимо удобство при ежедневните финансови транзакции. С нея можете да изтеглите пари в брой или да плащате директно от наличните средства във вашата разплащателна сметка.

Тези карти имат редица предимства пред парите в брой и кредитните карти, което ги прави и толкова популярна опция за плащане. Въпреки това, все още има хора, които се притесняват да използват дебитна карта, страхувайки се от измами или неразрешени транзакции. Това обаче, в повечето случаи е напълно неоснователно, тъй като използването на дебитна карта е много по-сигурно и безопасно, отколкото това да носите пари в брой.

В тази статия ще ви разкажем повече за дебитните карти и защо те са много по-удобен, сигурен и безопасен метод за разплащане в сравнение с плащането в кеш.

Видове дебитни карти

Повечето дебитни карти са стандартни – могат да се използват на банкомати и ПОС терминали, чрез въвеждане на ПИН код. Все по-голяма популярност у нас набират и т. нар. безконтактни и виртуални дебитни карти.

Безконтактните карти, както името им подсказва, се използват за безконтактни плащания – т. е. няма нужда да вкарвате картата в ПОС терминала, просто трябва да я докоснете. Виртуалните карти, от друга страна, са предназначени основно за онлайн плащания, но могат да се използват и за мобилни плащания чрез дигитални портфейли като Apple Pay, Google Pay и други.

Има и друг вид дебитни карти – такива, които предлагат всичко в едно. Те могат да се използват за теглене от банкомат, за безконтактни и онлайн плащания, както и да бъдат свързани с дигитални портфейли. Пример за една такава карта е дебитна карта neon от tbi bank. Тази карта предлага множество удобства и функционалности, които няма да откриете в стандартните дебитни карти. Освен, че е безплатна (няма такса за откриване и поддръжка на сметка), дебитна карта neon от tbi bank дава възможност на притежателите да разделят плащанията си на вноски и да извършват покупки, дори когато нямат достатъчно пари по сметката. Това прави ежедневното пазаруване още по-лесно и удобно. Нещо повече, всички извършени транзакции могат да бъдат лесно проследени чрез мобилното приложение на tbi bank, което не само улеснява управлението на личните финанси, но и повишава сигурността.

Функции за сигурност на дебитните карти

Дебитните карти от ново поколение обикновено са оборудвани с различни функции за сигурност. На първо място, всяка една карта идва с персонален идентификационен номер или накратко, ПИН код. Това е една от основните мерки за сигурност, както и основният начин за достъп до вашите средства по сметката ви.

ПИН кодът се използва за идентификация и потвърждение на вашата самоличност при различни транзакции. Ако искате да платите с вашата дебитна карта в магазин или да изтеглите пари от банкомат, то вие първо ще трябва да въведете вашия ПИН код.

Друга мярка за безопасност, която всяка дебитна карта притежава, е т. нар. магнитна лента. Тази лента съдържа важна информация за сметката и притежателя на картата. Когато пазарувате, вместо да поставяте вашата карта в ПОС устройството, вие може просто да плъзнете магнитната лента по него. Като цяло обаче, този начин на плащане се използва все по-рядко, заради въвеждането на по-нови технологии, като чипове за безконтактни плащания.

Магнитната лента, макар и надеждна, тя е по-лесна за копиране и фалшифициране, за разлика от чиповете. Това означава, че безконтактните карти са много по-нискорискови и безопасни за използване, въпреки че повечето хора си мислят точно обратното. Специалните чипове вградени в тези пластики, имат способността да криптират данните към ПОС устройствата и банкоматите, като по този начин ограничават възможността за прехвърляне на данни.

ръка държи дебитна карта

Но защо дебитните карти са по-безопасен метод за разплащане в сравнение с парите в брой?

Плащанията с дебитна карта обикновено са много по-безопасни отколкото плащанията в брой. Това се дължи на множеството мерки за сигурност вградени в тези пластики.

Всяко електронно плащане, било то с банкова карта или дигитален портфейл, обикновено преминава през строг процес на проверка – нещо, което напълно липсва при използването на пари в брой. Освен това, последствията при загуба или кражба на пари в брой могат да бъдат много по-големи. Реално, вие няма как да си върнете тези средства, докато, изгубена или открадната банкова карта може да бъде блокирана на момента, за да се предотврати злоупотреба.

В допълнение към тези мерки за сигурност, е добре да се вземе предвид и удобството, което тези карти предлагат. Бихте ли се чувствали комфортно да носите 500 лв. в джоба си? Най-вероятно, не. Това може да е доста неудобно, особено ако отивате на почивка или пътувате някъде. Да не говорим, че по този начин, вие сте ограничени в разходите. Дебитната карта, от друга страна, ви дава възможност да носите със себе си по-големи суми пари, без да се притеснявате от това къде ще ги държите и как ще ги опазите.

Не на последно място, е добре да отбележим, че плащането с карта е по-безопасно и от хигиенна гледна точка. То елиминира нуждата от физически контакт и съответно намалява риска от пренасяне на вируси и бактерии. Това е нещо, на което хората започнаха да отдават все по-голямо значение, особено през последните няколко години.